Sunday, January 16, 2011

10 Perkara Lelaki Selalu Lupa!!!



Salam. 


Selamat hari2...


Segmen ni bukan segmen lelaki metroseksual ke ape, just sajer suka2 sharing, sharing is caring kan??? hehhhe...
Segmen ni jugak takdak kaitan ngan yang hidup atau yang telah tiada, dan kalau ada tu dialah yang sebenarnya telah buat mata aku ni sakit, atau hidung aku ni kejap kembang kejap kempis, juga menyebabkan aku rasa nak kongsi nehhh... moga2 cepat skit korang sedar,hahaaa...


xdak la...just untuk kebaikan bersama. =)


Aku bukan perfectionist pun apatah lagi sempurna, sekadar mahu berkongi pendapat ajerr... kalau tak stuju abaikan aje yer...Sikit la tips tuk lelaki, yang sering lupa benda2 yang selama ni di anggap kecik tapi sebenarnya kalau berubah sangat besar impactnya....fuhhhh...penat sudahhhh!!!


ok la....10 Perkara Lelaki Selalu Lupa!!!


1. Pemakaian tali pinggang.
    Hahhhh! tali pinggang pun jadi isu ker? YESS!!
    Pemakaian tali pinggang yang xsesuai sangat2 mengjengkelkan  
    sebenarnya. Pemilihan tali pinggang mengikut saiz, bentuk/ deisgn  
    dan warna serta padanan dengan seluar amat penting.

Gambar hiasan.

Tolong sesekali elakkan memakai "tali pinggang pengakap" dengan seluar slack untuk ke opis atau kelas (student). Apatah lagi bila lelaki tu kurus keding then pakai plak mencerut pinggang  sampai nak tarik nafas pun susah, haihhh. Senget plak tu,haha. Sakit mata pempuan tengok okkk!!! Nampak sangat2 menjengkelkan dan tidak matang. Unless anda memang seorang pengakap & badan beruniform. =p
Nota : Hanya sesuai untuk kanak2 bawah 12 tahun.Dan jangan sampai tak pakai langsung tali pinggang, nampak lagi pelik,hehhe...




2. Stokin dan kasut.
    Ramai lelaki amik mudah hal neh... sebab tu selalu je nampak lelaki pakai kasut sukan dengan 
    seluar slack+ khakis. Actually tidak pasti sama ada boleh diterima atau wujudkah fesyen berkasut   
    sukan dengan seluar khakis, tapi yang pasti sangat2 tidak wujud  fesyen berkasut sukan dengan seluat
    slack. Apatah lagi untuk ke ofis atau urusan rasmi. Aduhhh, sangat2 sakit mata....


3. Butang baju.
    Hanya pandangan peribadi ok. 
    Sangat2 kelihatan skema/nerd bila someone memakai butang baju  t-shrit berkolar dengan di butangkan
    sampai ke atas.
    Sangat nampak macho apabila tidak dibutangkan sehingga nampak dada. 
    Dan sangat nampak selekeh/menggelikan apabila dibutangkan hingga nampak bulu dada.


4. Bau badan.
    Bab nih malas nak cakap banyak, pendek kata Ba Wau Sin Wau  Qaf.....eja sendiri ok. Lelaki
    memang  selalu amek remeh hal nih, kalau masuk kereta memang satu kereta baunya. haihhh. Kalau 
    masuk ofis,  bukak je pintu ofis dah tau dia datang. =p
    Nota : Tapi jangan pulak dipakainya perfume yang amat tengik  baunya, cukup sekadar 2 3 kali
    semburan di nadi kiri dan kanan. =)



5. Peluh.
    Yang nih memang ada kaitan sangat2 dengan no 4 
     kat atas. Cuaca kat Malaysia nih memang 
     la cukup hangat. Apatah lagi bagi mereka yang  
    bekerja di luar. Cuba pakai baju dalam yang boleh 
     menyerap peluh dan kering. Jangan  sampai 
     kusyen kereta/kerusi ofis yang menyerap peluh anda. 
    Beware, kebanyakan lekaki tidak sedar baju mereka sudah basah  
     lenjun dek kerana peluh, terutama bahagian ketiak. haihhh sangat 
     menggelikan... Cuba produk deodoran kering/anti peluh ok...=)




6. Kemas bilik/rumah.


Bilik bersawang sehhhh, baju busuk melata atas lantai, kalau kain pelikat tu masih bulat atas lantai ok. Lagi teruk tapi perkara biasa kot, sotong kering bulat jugak atas lantai, haihhhhh. Perkataan2 neh memang sinonim la dengan umah/bilik lelaki. Terutama yang bujang. Biasa sangat kita dapat tengok semut melenggang-lenggang kangkung wat highway PLUS baru dalam bilik...haihhh....


Tupperware bekas wat meggi  2 minggu lepas duk ada lagi atas lantai, buku/ kertas dan surat kabar bertebaran, jug air, kettle/ water heater, baldi, helmet  bersekedudukan dengan tilam dan bantal tu haaaa. Nanti malam tido je tepi2 highway semut tu. Mula la naik merah badan, belum kira lagi habuk dan hama...eaaaaa!!!!


7. Bibir.
    Ni bab rupa paras la. Bibir kering pun ramai x perasan apatah lagi nak amik berat kan. Aku pun same gak kadang2, bab ni memang aku mengaku. Dicadangnya suruh pakai lips balm, haihh xdaknya lelaki suka pakai, sama je rasa macam letak getah pokok kat bibir ni haa...ahahahaha. Bukan nak suh bibir jadi macam bibir Justin Bieber pun, nak suh jaga kesihatan bibir ajer ok...=p


 8. Rambut.





Yang ni jarang2 aje....tapi masih berlaku. Ada yang bajet macam model plak bab rambut neh...disimpan  panjang, panjang mengurai tu x kesah la, tapi ada yang sampai teruk rupanya aihhh, dah la panjang tak terurus plak, kutu nk bersarang pun xberselera kowt sebab dah 2 3 tahun tak syampu,hahaha....

Datang ngan muka sememeh, rambut panjang tak terurus, peluh2 cukup dengan bau badan,haihhhh lalu kat ngan hidung ni, trus rasa nak sepak je...hahaha












9. Duit
    Tak pandai bajet. Belanja xpadan dengan income. Time tgah masyuk xhengat dunia, beli rokok sekotak
    sehari kowtt... blanje kwan2 bukan maen baek... tgah miskin, rokok mintak kat kawan, second pun
    jadi,haha. Pastu mula duk pinjam2, dulu xnak simpan. Bukan belajar belanjawan nak pandai
    bajet2..hehhhe. Last2 apa lagi, amik tepon mintak kat ptptn ptptpama la, masa kaya bukan igt nak
    tepon tya kaba pun..huhu...



10. Respect/Menjaga hati.
      Xkesah la sape2 pun, kalau dengan awek bukan maen mengayat mengalahkan sasterawan negara...
      tapi kalau bercakap dengan orang tua langsung xpandai bergaul. Apatah lagi nak jaga hati. Bagi alasan
      mudah, susah nak masuk la...korang kene ingat, banyak perkara kita boleh belajar bila bercakap dengan
      orang  tua ok. Nasihat2/tips nak jadi lelaki macho pun de okkk... hehee...




     Memang sudah untuk masuk/ngam nagan orang yang lebih tua daripada kita, tapi xsusah untuk
     bergaul mesra dengan mereka. Cukup sekadar bertegur sapa, beri aje senyuman manis dan tunduk
     hormat.


     Settle. =)




P/S : Semua diatas adalah sekadar perkongsian pendapat peribadi sahaja, berdasarkan pengalaman hidup yang masih muda ini. =p Tiada kaitan dengan sesiapa. 

Mood : Thinking someone.... hmmm.




8 comments:

  1. o0o0oooo..pengalaman idop semua tue..
    ehemm..hahaha

    ReplyDelete
  2. umie : thanks =)
    aja : ade je yang nk jeles...haihhh

    ReplyDelete
  3. ngeh3, patut le bibirmu menggoda.. (^_~) ahaks!

    ReplyDelete
  4. Najwa : perli ker ape ek?? haiihhh =)
    kyoo rezza : bile ade masa nk lepak skali neh?? hehe...nway thanks...=)

    ReplyDelete
  5. hehe babe, aku tag ang..sila jenguk blog aku. :P

    http://najwahazwani.blogspot.com/2011/01/kenangan-perkara-best-kat-sekolah.html

    ReplyDelete
  6. suka kat entry ko yg ini ah. leh aku usulkan kat tunang aku..kehkehkeh

    ReplyDelete